Ruim 30% van het internet bestaat uit websites die met WordPress zijn gebouwd. In een eerdere blog heb ik uitgelegd waarom het een goede keuze is om je website te bouwen in WordPress want WordPress is gratis (open-source) en zeer gebruiksvriendelijk en je kunt er professionele websites, webshops, blogs, leeromgevingen of communities mee bouwen met een prachtig design en krachtige functies. Bovendien heb je met de enorme hoeveelheid aan beschikbare plug-ins alle vrijheid om precies te bouwen wat je nodig hebt. Het bouwen van je website in WordPress is dus zonder twijfel een hele goede keuze. Maar wat is daarbij de beste aanpak?

Liever niet sleutelen aan je online website

Het is natuurlijk mogelijk om je WordPress website te bouwen op de server van je hosting provider maar dat is niet zonder risico’s. Als je dit van plan bent of tot nu zo hebt gedaan dan herken je jezelf misschien wel in één van de volgende situaties:

  • WordPress is nieuw voor je en je wilt de mogelijkheid hebben om eerst met het systeem te oefenen voordat je website online staat. De website op de server van je hosting provider staat direct online. Daarmee expirimenteren is dus niet ideaal.
  • Je wilt meerdere ‘prototypen’ van je website bouwen om de ‘look and feel’ van de verschillende versies naast elkaar te bekijken en te vergelijken voordat je besluit hoe je definitieve site er uit gaat zien. Op de server van je hosting provider heb je binnen je account doorgaans de mogelijkheid om maar 1 website te installeren.
  • Je hebt al een website maar wilt deze ingrijpend aanpassen zonder dat iedereen kan meekijken en zonder dat je deze voor langere tijd op ‘Under Construction’ moet zetten.
  • Je bent je website aan het bouwen maar er is iets fout gegaan. Je krijgt het niet voor elkaar om het probleem op te lossen en zult opnieuw moeten beginnen. Dit lukt niet zonder alles kwijt te raken.
  • Je hebt iets aan je website gewijzigd en deze functioneert nu niet goed meer of is offline geraakt en je kunt niet meer inloggen.

Risico’s

Zoals ik ook al in een andere blog heb beschreven is het  bouwen en sleutelen aan een online website op de server van je hosting provider niet zonder risico’s. Het komt onprofessioneel over voor bezoekers en brengt het risico met zich mee dat je website offline raakt. In het ergste geval wordt je website ontoegankelijk en zijn alle gegevens van je site verloren geraakt. In dat geval is het de enige optie om van voor af aan te beginnen met het bouwen van je site.

Zet WordPress op je eigen PC

Er bestaat gelukkig een professionelere manier om je website te bouwen of aan te passen. Door WordPress op je eigen PC te installeren kun je veilig offline aan je website werken en nadat je tevreden bent besluit je om je website te verhuizen naar de server van je hosting provider. Dit geeft je de ruimte om wijzigingen uit te proberen en te testen zonder dat dit gevolgen heeft voor je eventueel al bestaande website. Ook voorkom je hiermee dat bezoekers kunnen meekijken tijdens de bouw.

Maak van je PC een lokale webserver

WordPress kun je niet zo maar op je PC installeren. Dat komt omdat WordPress is gemaakt om te functioneren binnen een serveromgeving en deze is standaard niet op je PC aanwezig. Met behulp van wat extra software is het eenvoudig om een lokale serveromgeving op je PC in te richten waardoor je WordPress wel op je PC kunt gebruiken om je eigen website te ontwikkelen en aan te passen. Je lokale WordPress website is zichtbaar voor de browser op je eigen PC maar staat niet online op internet.

Download het gratis stappenplan

Wil jij ook een testlab voor het ontwikkelen van jouw WordPress website op je eigen PC? Download dan mijn gratis e-book met daarin het stappenplan waarin ik je stap-voor-stap in heldere jip-en-janneketaal en met duidelijke foto’s uitleg hoe jij eenvoudig zelf een testlab op je PC kunt installeren en gebruiken.

Deel je ervaringen

Heb je vragen of zelf ervaringen met de installatie van WordPress binnen je locale server? Laat het mij weten en deel ze in een reactie onder deze blog.

Klik op het e-book om het stappenplan direct gratis te downloaden!

Deel mij op social media