In mijn werk als webdesigner kom ik veel (startende) ondernemers tegen die zelf hun website willen bouwen. Zelfbouw van je website maakt je minder afhankelijk omdat je het gehele proces van bouw en onderhoud in eigen hand kunt houden. Bovendien is het gewoon een leuke onderneming om je website zelf te bouwen. Het kan je veel voldoening geven en als je naderhand aanpassingen wilt doorvoeren dan snap je meestal snel hoe je dat kunt doen omdat je weet hoe jouw website in elkaar zit.

WordPress.org

Toch merk ik dat er nog veel zelfbouwers zijn die last hebben van opstartproblemen omdat ze niet goed weten hoe ze het beste kunnen beginnen. In een eerdere blog leg ik uit dat je er verstandig aan doet om als beginnende bouwer aan de slag te gaan met WordPress. Het is gratis en je kunt er relatief eenvoudig een zeer professionele website of webshop mee bouwen. Kennis van scripttalen als HTML, CSS, JavaScipt en PHP is daarbij niet echt noodzakelijk. Het is natuurlijk wel handig als je snel op weg kan worden geholpen. Je hoeft het wiel dan niet zelf uit te vinden en dat scheelt veel tijd. Ik deze blog leg ik uit hoe jij jouw WordPress bouwplaats het beste kunt inrichten.

Juiste versie

Als je een eigen website in WordPress gaat bouwen dan is het handig om niet te gaan werken met de gratis webhosting service die via de website www.wordpress.com geleverd wordt. Dit is een versie van WordPress met beperkte mogelijkheden waardoor je vroeg of laat tegen deze beperkingen aanloopt, bijvoorbeeld als je je website wilt gaan uitbreiden. Verstandiger is het om de versie van -20pxWordPress die je zelf kunt hosten te downloaden via de website https://nl.wordpress.org/. Dit is de versie die ook door de meeste hosting providers wordt gebruikt.

Webserver omgeving

WordPress kun je niet zo maar op je computer installeren. Het systeem en dus ook je website werken dan niet. Dat komt omdat WordPress is ontworpen om te functioneren binnen een webserver omgeving. Normaal gesproken wordt WordPress geïnstalleerd op de webserver van je webhosting provider. Het is natuurlijk mogelijk om je website te bouwen binnen de WordPress omgeving die is geïnstalleerd op de webserver van je hosting provider. Hieraan kleven wel een aantal nadelen. Zo ben je bijvoorbeeld altijd afhankelijk van een actieve internetverbinding om het ontwerp van je site te wijzigen en je website staat al vanaf het begin online waardoor je de kans loopt dat anderen je half afgebouwde website gaan bezoeken. Een alternatief daarop is dat je website tijdens het bouwen lange tijd “under construction” moet worden gezet. Beiden zijn niet bevorderlijk voor een professionele uitstraling van jouw bedrijf. Ook is deze werkwijze nogal kwetsbaar. Als er onverwacht iets verkeerd gaat dan bestaat het risico dat je website offline en/of ontoegankelijk raakt en het is dan nog maar de vraag of je er weer in kunt komen om het probleem op te lossen. In het ergste geval raak je alles kwijt wat je hebt gemaakt en ben je weer terug bij af.

Webserver op je computer

Een veiliger en meer praktische manier van werken is om een webserver omgeving in te richten thuis op je eigen pc of laptop waarin je WordPress kunt installeren om je website te bouwen. Dit heet een lokale webserveromgeving waarin je je website kunt bouwen. De webbrowser op jouw computer ziet in principe geen verschil tussen deze locale ontwikkelomgeving en een echte webserver op internet. Deze manier van werken kent een aantal voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld niet afhankelijk van een actieve internetverbindingen en kun je naar hartenlust experimenteren omdat je website niet online staat. Je site is immers alleen zichtbaar voor de webbrowser op je eigen computer. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk een reservekopie van je websiteontwerp kunt maken die je eenvoudig kunt terugplaatsen als er onverwacht iets mis gaat. Wil je helemaal opnieuw beginnen met een tweede of derde ontwerp, geen enkel probleem. Binnen enkele minuten heb je een nieuwe tweede of derde WordPress installatie opgezet.

Website verhuizen

Er kan dus met een locale webserveromgeving niet zo veel mis gaan bij het bouwen van je eigen website. Pas als je helemaal tevreden bent over het resultaat kun je besluiten je om je website te verhuizen naar de webserver van je webhosting provider om hem open te stellen voor het grote publiek op het world wide web.

Handleiding

Het installeren van een locale webserveromgeving op je eigen computer is volledig gratis en eenvoudig te realiseren. Binnenkort kun je de handleiding voor het installeren van een lokale webserver op jou pc of laptop in een gratis online training downloaden vanaf mijn website. Natuurlijk komt er een handleiding voor zowel Windows, Mac OS X en Linux, zodat je naar hartenlust kunt experimenteren met het bouwen van je eigen website in WordPress.

Over de auteur:

Edwin Kooijman

Edwin coacht ondernemers bij het zelf bouwen van hun website en daarnaast bouwt hij ook zelf websites voor (startende) ondernemers.

het is zijn missie om jouw als (startende) ondernemer te helpen bij het realiseren van jouw droom. Hij vertelt je stap voor stap in duidelijke 'Jip en Janneke taal' wat je moet weten waardoor je geen specialistische vakkennis nodig hebt. Natuurlijk voldoet jouw website bij oplevering of ingebruikname aan de wet en regelgeving van de AVG.

Wil jij ook snel op weg worden geholpen in WordPress met veel praktische tips en wil jij leren hoe jij zelf in korte tijd een super toffe en flexibele website voor je eigen bedrijf kunt neerzetten? Neem dan geheel vrijblijvend CONTACT op met Edwin voor meer informatie.

Deel mij op social media