Je bent druk bezig met het opbouwen van je eigen bedrijf en je beseft dat je daar een professionele website voor nodig hebt. Je kunt natuurlijk aankloppen bij een webdesigner voor een gelikte website maar dat kan al snel in de papieren gaan lopen. Een bijkomstigheid is dat je afhankelijk wordt van anderen. Je website vraagt immers regelmatig om onderhoud en vroeg of laat zijn aanpassingen nodig i.v.m. veranderingen binnen je bedrijf. Je zult dan opnieuw een beroep moeten doen op de webdesigner om dit gedaan te krijgen.

Je denkt al een tijdje na over zelfbouw van je website of webshop om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden. Na wat oriënterend onderzoek ben je er achter dat daarin heel veel mogelijk is. Zoveel zelfs dat het begint te duizelen bij de vraag waar je het beste kunt beginnen. Misschien twijfel je nog of zelfbouw wel echt iets voor jou is of kijk je enorm op tegen de tijd en de energie die het kost om de benodigde kennis onder de knie te krijgen.

Door schade en schande wijzer

Geen paniek, ook ik heb in de beginfase als professioneel webdesigner en startende ondernemer veel speurwerk moeten verrichten om te ontdekken wat de beste manier was om snel een goede website voor mijn bedrijf neer te zetten. Ik ben door schade en schande wijs geworden en heb inmiddels in meerdere systemen ervaring kunnen opdoen. Met die kennis leg ik je hier uit wat voor jou het beste vertrekpunt is om zelf een professionele website te bouwen en deze tot een blijvend succes te maken.

Een goed begin is het halve werk

Zoals met zoveel dingen, geldt ook voor het bouwen van een website: een goed begin is het halve werk. Ben je eenmaal ergens mee gestart en kom je tot de ontdekking dat je eigenlijk beter iets anders had kunnen opzetten dan ben, als je besluit om van koers te veranderen al snel terug bij af. Een website ‘overzetten’ van het ene systeem naar het andere is meestal niet mogelijk en switchen kost in dat geval extra tijd en geld. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Het is belangrijk om te kiezen voor een systeem dat enerzijds snel en eenvoudig te doorgronden en anderzijds voldoende flexibel is om mee te kunnen groeien met je bedrijf.

Online sitebuilders, niet echt een goed idee.
Er bestaan op het internet vele aanbieders van zogenaamde online sitebuilders. Complete online pakketten waarmee je binnen enkele muisklikken en zonder enige kennis van zaken een volledige website kunt maken. Dat is leuk voor een informatieve website maar als je het mij vraagt minder geschikt als je met je bedrijf actief wilt ondernemen op internet.

Zeker als je bedrijf gaat groeien heb je vaak aanvullende functies nodig zoals een webshop, betaalmethoden, mailingfuncties of een reserveringssysteem. In de regel moet je daarvoor extra betalen en dan nog is het maar de vraag of de uitbreiding biedt wat jouw bedrijf nodig heeft. Het gevolg is dat je min of meer gevangen komt te zitten in de beperkte mogelijkheden van het pakket. Verder is een website die is gebouwd met een sitebuilder vaak moeilijk vindbaar door zoekmachines.

Opensource CMS
Veel verstandiger is het om te kiezen voor een opensource content management system (CMS) waarbij de website wordt opgebouwd rondom een kant en klaar grafisch thema. Je website bestaat dan uit een front-end (de eigenlijke website die jouw bezoekers kunnen bekijken) en een afgeschermde back-end (het gedeelte waarin je onderhoud, aanpassingen en andere taken kunt regelen). Het voordeel van zo’n cms is dat uitbreidingen relatief gemakkelijk kunnen worden gerealiseerd door het gebruik van plugins die vaak gratis of tegen een gering bedrag beschikbaar zijn en precies bieden wat jij voor jouw bedrijf nodig hebt.

De drie belangrijkste spelers op cms-gebied zijn op dit moment WordPress, Joomla en Drupal.

Drupal is voor de beginnende websitebouwer eigenlijk niet geschikt. Het is weliswaar een uiterst flexibel, veilig en stabiel systeem waarmee je een zeer professionele website kunt bouwen maar het duurt lang om Drupal onder de knie te krijgen. Ook heb je een flinke dosis kennis nodig van talen als HTML, CSS en PHP om er goed mee overweg te kunnen. Niet voor een beginner dus.
Joomla is een prima systeem waarmee eenvoudige tot zeer professionele websites kunnen worden gebouwd. Lange tijd was Joomla zelfs leidend op de cms-markt. Hoewel Joomla een stuk gebruiksvriendelijker is dan Drupal kan het voor beginnende websitebouwers toch relatief veel moeite kosten om met het systeem te leren werken. Dit komt o.a. doordat de gebruikersinterface nog niet optimaal toegankelijk is en diverse modules lastig zijn te onderhouden.
WordPress, met een cms-marktaandeel van 58,9%, is op dit moment verreweg het meest populaire cms-systeem. Dit komt doordat WordPress relatief gemakkelijk in het gebruik is en omdat er heel veel thema’s, plugins en andere tools voor het systeem verkrijgbaar zijn. WordPress, dat ooit begon als een eenvoudig blogsysteem, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste speler op de cms-markt. Bovendien is bijna 28% van alle websites op internet is in WordPress gebouwd. Hoewel soms anders wordt beweerd kun je met dit systeem niet alleen relatief eenvoudige websites bouwen maar ook complexe websites, webshops en community sites.

Mijn advies: begin met WordPress

Leren omgaan met WordPress
Je kunt ervoor kiezen om zelf in WordPress op ontdekkingstocht te gaan naar alle functies en mogelijkheden, je zult dan gaandeweg merken dat het toch nog veel tijd kost om alles uit te zoeken, helemaal als je nog onbekend bent op het gebied van websites. Het zal dus ook in WordPress best wat tijd kosten voordat je en goed werkbare website voor je bedrijf kunt neerzetten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een gelikte website op zich niet voldoende is om ervoor te zorgen dat je genoeg bezoekers en dus potentiële klanten naar je website trekt. Zeker in het begin is er meer nodig om je website, en daarmee je bedrijf, onder de publieke aandacht te krijgen. Meer daarover kun je lezen in een van mijn volgende blogs.

Heb jij als beginnende websitebouwer ook ervaring met het gebruik van een bepaald opensource cms systeem? Deel dan jouw ervaringen in een reactie onder deze blog.

Edwin Kooijman

Edwin coacht ondernemers bij het zelf bouwen van hun website en daarnaast bouwt hij websites voor (startende) ondernemers.

Wil jij ook snel op weg worden geholpen in WordPress met veel praktische tips en wil jij leren hoe jij zelf in 5 dagen een super toffe en flexibele website voor je eigen bedrijf kunt neerzetten?

Neem dan geheel vrijblijvend CONTACT met mij op voor meer informatie.

Deel mij op social media